Общините са претърпели загуби за 110 080 546 лв. през 2023 г.

...
Общините са претърпели загуби за 110 080 546 лв. през 2023 г.
Коментари Харесай

Общини със загуби за над 110 млн. лева заради данъчните преференции

Общините са претърпели загуби за 110 080 546 лева. през 2023 година от предоставени от страната разнообразни данъчни преференции. Това демонстрира изследване, извършено за пръв път от Националното съдружие на общините.
Прочетете още
Сумата, с която са ощетени локалните бюджети, представлява 8,1% от данъчните доходи на общините през предходната година.

В изследването са се включили 210 общини (79% от всички) с общо малко над 5 милиона партиди на физически и юридически лица, получили облекчения, отстъпки или освобождение от данъците върху недвижимите парцели, върху МПС, патентен налог, таксите за битови боклуци и за разнообразни механически услуги.

" Може да се каже, че общините са върнали тези средства на жителите и бизнеса, изпълнявайки регламентите, които страната е въвела със закон ", разяснява пред БНР-Радио София Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на НСОРБ.

Тя уточни конкретни преференции, от които са се възползвали данъкоплатците:
отстъпка за главно жилище от Данъка за недвижимите имоти;отстъпка от 5%, в случай че налог или такса битови боклуци се заплати напълно до 30 април;данъчна отстъпка от 75% от налога за парцел (или за автомобил) за хора с понижена работоспособност;отстъпки за рейсовете и товарните коли с екологични категории.
" Отдавна сме заявявали, че не трябва страната да прави своята екологична политика единствено за сметка на локалните налози и такси. Затова взехме решение, че е време да остойностим размера на тези данъчни преференции. Общините извършват прецизно данъчното законодателство, въведено от страната, макар че то ощетява локалните бюджети. Тези над 110 милиона можеха да бъдат употребявани за улици, осветяване, за локални планове ", акцентира Георгиева.

Следващата стъпка от страна на общините е да се водят преговори за държавна компенсация след определяне на понесените загуби.

Според изпълнителния шеф на НСОРБ това може да стане:

1. По Закона за обществените финанси, съгласно който страната би трябвало да финансира всяка нова политика, която въвежда;
2. Държавата да отстъпи част от директните налози – по-лесен вид, част от финансовата децентрализация, за която се приказва от години.

" Нашите европейски сътрудници, в това число Организацията за икономическо съдействие и развиване, към която се стремим да станем член, акцентират наложителния темперамент на финансовата децентрализация за България и нуждата тя да бъде въведена в къси периоди. България остава единствената страна членка, в която общините не получават част от налога върху приходите на физическите лица ", добави Силвия Георгиева.

Резултатите от изследването сигурно ще бъдат представени при разискването и образуването на идващия държавен бюджет.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР